Monday, May 26, 2014

Lamanya x update my blog

Hi..rindu2 nk berblog tp x berapa rajin

Dah tgh tahun 2014..
Lamanye x jenguk blog ;)

Friday, December 21, 2012

susahnye nk brenti puting

si qairina skang tgh memberontak sbb kene berenti puting..baru je lepas memberontak papa tinggal..kesian tgk die especially masa nk tdo..menjerit sekuat hati..tok ayah dah ketak bakawali kat puting..pahit tue..kesiannye tgk budak yg x keruan xde puting tapi mama kene keraskan hati..gigi dah jongang..xnakla nanti gigi kekal pon jongang..so buat keputusan nak berenti terus..

lagi pun nanti takut si adik ikut kakak die hisap puting..pening kpala mama nanti kalo puting hilang..x larat la nk ade spare dah dua beradik skang ni..bila dah berenti senang pengurusan..kene sbr sgt2 dgn kerenah qairina skarang..

anak kecik dah dapat adik memang kene byk bersabar.memang penat lebih sket.ni pun duk kat kampung ramai yang bleh tgk kan..nanti dah balik kl harap2 mama kuatkan hati jaga dua beradik ni sorang2...

Sunday, December 16, 2012

Pengalaman Bersalin

pheww...bersalin mesti sakit kan..tapi kesakitan tu lah setiap wanita kene lalui dan tempuhi..tp sbenarnye ade juga org yg jenis x sakit nak bersalin..sakit 5 minit je trus kuar..anak pn berderet deret ler...rezeki die la Allah bg x rasa sakit bersalin..

pengalaman bersalin anak first..

tanda nak bersalin dhiya qairina ni lain kot dari org lain sbb aku mengalami tanda ketuban kembar..nak tau cane ketuban kembar tu...baca kisah nie hokeh...ketuban kembar ni tanda nak bersalin ketuban air dan darah..dua2 ada..org ckp ketuban darah memang sakit sgt..bygkanla ketuban air dan darah dua2 ada lagi la sakit...ingat lagi..bila start 37 mgu je rasa sakit2 pinggang..tapi tu biasalah baby nk engaged..aku bersalin 39 minggu..pada hari isnin 23.05.11 pukul 4 pagi tgh tdo tetiba sakit pinggang mcm nk patah tulang mcm ada org tumbuh tulang pinggang..terkejut then bangun gi toilet buang air kecik..then masuk tdo balik..kul 5 pagi tetiba mcm ada bunyi pop..owh..air ketuban pecah..(dlm hati owh beranak ketubah air la ni kut) air ketuban meleleh warna jernih..byk jugak...pagi tu mandi2..sarapan bersiap sedia pegi ke hospital..memang x rasa sakit lansung cuma sengal pinggang jer..sampai hospital kul 8.30 pagi tu air ketuban dah brenti x kuar lansung..tapi tanda lain plak kuar...tanda lendir darah sket..dah siap register sume..misi check jalan baru 1 cm..check ctg n contraction..ada dah contraction tp aku mmg x rasa lansung la..doktor tanya ada kuar air ketuban?aku ckp je la ada..sbb ada air ketuban kuar die nk induce...tp aku ckp doktor sy nk tunggu dulu lah..xnak induce lg..nk bagi masa sket..so lepas check jalan tu mmg x kuar dah air ketuban lansung..so tanye bilik single ward sume penuh..owh no! so sape2 yg nak bersalin private better gi hospital cepat..bukan ape..takut bilik penuh ler..tgu la sampai kul 11 pagi..aku ckp kat doktor nk balik dulu la bila dah ada bilik mintak nurse inform then aku datang balik..so balik la rumah sbb x rasa sakit..hati tertanye2 bila nak sakit ni..then kul 4 ptg baru la rasa contraction sket2..call lah hospital..dah ada bilik yg direserved utk aku..so lepas asar bersiap2 ke hospital smula..sampai je doktor dtg visit..bgtau die xde kuar pun ape2 air..berhenti trus..doktor pn mcm pelik..since xde kuar air ketuban dah..ctg sume ok..aku request nak tunggu natural jer xnk induce..doktor pn ckp ok..kita tunggu je..

start magrib contraction dah rasa..tp bleh jalan2 lg.masa ni dah kuar darah..memang yang keluar darah je..xde lansung air ketuban..setaip kali contraction tiap tu la kuar darah..umi pn pelik..umi ckp ketuban darah la ni..dalam kul 9 malam baru start rasa sakit...sakitla jugak..menahan kesakitan la smapai kul 12.30 malam misi dtg check dah 4cm...die suruh masuk labour room..aku ckp xnak lg..
kul 1.00 pagi barula aku masuk labour room..start 5 cm kat labour room tu mmg sakit sgt2..ambik gas untuk bg khayal supaya dpt simpan tenaga..ya Allah masa tu aku fikir mungkin lepas ni aku dah xde kut..mintak maaf kat umi..mintak maaf kat suami..kenapa sakit sgt ni..aku dah menangis dah..kul 2 pagi check 7 cm..mase ni dah rasa x tahan sakit..dah rasa nak teran tapi x bleh teran..misi x bagi..tapi yg sbenarnye aku dah teran sket untuk hilangkan rasa sakit tu...tp jalan plak mcm lmbat sgt nk bukak..duk  main 7cm je..tahap sakit tu smpai aku cakap...sy nk czer..sy nk czer..umi suruh aku bersabar..masa ni mmg dah ckp mengarut..ckp bukan2 sbb sakit sgt2..xtau la mcmana nk ckp perit dan sakitnye...masa duk sakit2 7cm ni lah ketuban pecah..misi bagitau..ketuban dah pecah sendiri...umila yg sabarkan aku n bg kata2 semangat kat labour room tu..thanks umi..hubby aku pn teman bacakan surah maryam dan yassin untuk aku..thanks papa..duk tahan sakit 7cm tu dari kul 2 pagi sampai kul 4.30 pagi tetiba je jalan yg 7cm tu trus bukak 10cm..dah sedia untuk push..start je nk push dah x rasa sakit..masa push tu dah x sakit..pushla dlm 8x mcm tu..akhirnya selamat bersalin 4.44 pagi hari Selasa 24.05.11..masa jahit tu dah x rasa  sakit pun.. tu lah kesah bersalin tanda ketuban darah dan air or org pgl ketuban kembar air dan darah..sakitnye hanya tuhan yang tahu..

pengalaman bersalin anak kedua..

start 37 weeks dah rasa sakit pinggang..dah dpt agak bersalin 39 mgu jugak sbb doktor bgtau biasenye sama je..tp aku amik unpaid leave 2 mgu awl..sbb dah x larat sgt2..sbb sakit tegang sgt kat bawah peranakan...mungkin sbb peranakan jatuh masa bersalin first tu tak naikkan peranakan btul2..kali ni aku bersalin 39 minggu ++ tanda bersalin arissa sofea ni ketuban air..okeh..ceritanya bermula..aku tdo kat ruang tamu jer dgn dhiya qairina yang tengah demam kuat..duk monitor suhu qairina..mmg tdo2 ayam je la..duk jelung kepala dgn kain basah..selimutkan qairina..kul 2 pg hari isnin 19.11.12 tu dah rasa mcm baby menekan sgt2..so dlm hati dah dpt agak eh aku ni dah nk bersalin ni..mmg x tdo sgt duk gi toilet..tgk qairina..kul 4 pg mcm tu rasa mcm ada berair tapi xdela sampai meleleh..xdela bunyi pop..eh..air ketuban ke..hmm..dlm hati btulla tu..aku pn bgn gi kemas and packing utk ke hospital..qairina dgn papa tgh sedap tdo..

bila umi bgn aku pn bgtau umi dah turun air..umi suruh aku tdo skejap rest..tapi aku x dpt leh dah nak tdo..bila dah subuh..mandi..lepas solat sume tetibe air ketuban kuar byk sgt..dan sentiasa kluar mencurah curah..memang xde tanda darah kuar..dlm 8 lebih lepas sarapan bertolak pergi hospital..pergi berdua je dgn husband..umi jaga qairina yg tgh kuat demam..Sampai je kat hospital dalam kul .45 aku ckp kat misi dah sakit 4-3 minit skali tapi x kuat so misi trus check jalan..dah 5cm! x sempat masuk wad terus masuk labour room..baju2 baby pun misi yg amik dlm bag..skejap lepas tu doktor dtg heck lg jln..die kata no membran dah..doc prepare2 then kuarkn jarum..eh knape kene cucuk kat tgn ni..nk masuk air ape ni..lepas tu baru terpk...oh no..kene drip..then doktor pn kuar die sebut 40 minit! so aku pn borak la dgn misi tu..aku tanye die ni air drip kan..dulu sy x pernah masuk air..then misi tu jwb..kita drip bg cepat sket sbb u dah leaking..dos tu sket je..hormon untuk stabilkan contraction..bagi rasa sakit kuat sket dan cepat bersalin sbb contraction u x kuat sgt..ok fine..misi tu ckp kalo sakit bgtau ye nt die bg gas..aku bleh tahan lg mase tu..contraction mula rasa stabil..tapi xla seperit contraction beranak sulong dulu..lepas 15 minit aku  mintak gas..gas plak habis..then lepas maintenance repair baru la dpt sedut gas tu..misi dah tanye ada rasa nk teran x..aku ckp xde..sakit..misi tu ckp sbr ye skejap je ni..lembut je die ckp kan positifkan aku..dlm labour room husben je teman aku kali ni..tetibe dah rasa mcm nk teran..doktor dtg..then kul 10.08 pagi dah selamat bersalin 2x push je..dah selamat kuar baby sume..doktor pn jahit pulak..jahit pun x rasa sakit pape..alhamdulillah semua selesai dan selamat...

hmm so..aku dah rs pengalaman bersalin dgn tanda ketuban yg berbeza..memang btul ketuban air x sakit sgt..bleh la aku nak ckp sakit die 1/10 jer kalo compare yg dulu..bersalin anak kedua ni x sesakit yang pertama..lagi pun jarak dekat..mungkin jugak aku ada amalkan minum air rendaman akar kacip fatimah sebulan sblm bersalin..tu lah kesahnye..


Wednesday, December 12, 2012

Layan...Meroyan..Berpantang

meroyan?mintak jauhla tgh2 pantang ni..ni bukan meroyan ape..meroyan dgn cerita adam hawa skang ni..so sweet watak adam mukhriz tu..haih..hmmm...mula2 dulu x layan sbb kul 10 tu dah mengantuk..dah selamat tdo dgn dhiya qairina..yg bleh terlayan tu bila tgk siaran ulangan hari ahad tu mase papa dah start cuti...actually x minat sgt pn dgn nadiya nisaa tu..layan aaron aziz jer tu yg sangkut...hik3..bila dah balik cuti nk bersalin kat kuantan xde chanel 134 pn..so kene download ler..

tgh2 berpantang sempat gak melayan walaupun bz..bz dgn arissa sofea yg meragam..xnk duk bawah lansung..dah nyenyak tertdo pon letak bawah die akan jaga jugak lepas 2 minit..buai lah jawabnye...tu pun still terjaga bila letak dlm buai..menyusu pun kuat sgt..then nk melekat je..ni duk menulis pun tgn hayun buai..kuat nangis..harap2 lepas pantang ni perangai arissa sofea bertukar jadi baik ye..sama la mcm kakaknye dulu..cuma adik die  lagi kuat nangis..manje..

org lain berpantang anak tdo jer..so si ibu sempat nk buat mcm2.. bertungku..bertanggas..lulur..mandi dgn senang hati..tp mama x menyempat ada jer gangguan..duhai anak..huhu.. memang x sempat nk berpantang dgn sempurna..ye la keje2 basic yg lain lagi..basuh..jemur..lipat baju terkejar2..mmg sy kene buat sendiri..xde org jaga sy berpantang..umi di kedai..tu pun umi dah tlg juga saya mandikan sofea..jaga qairina..tugas jaga qairina diberi sepenuhnye kpd papa..nmpaknye x pantang btul2 la jugak mama kali ni..tungku ntah ke mana..stokin pn ntah kemana..bengkung ntah kemana..haha..mcm mana mama nk kurus mcm sedia kala.owh i want 27in size back!!

owh yea..sempat gak melayan twilight breaking dawn part 2..best2..happy ending bella n edward..
owh edward cullen..suruh gak papa beli cd sbb nk sgt tgk finale twilight..nk tgk lagenda budak setan 2 x tercapai lg..tunggu balik kl la kot..x sbrnye nk habis pantang..nk balik kl dan mulakan kehidupan dgn rutin harian disana..dah kebosanan..huhu..ye lah walaupun nt terpaksa jaga dua org babies seorang diri bila papa dah keje nanti..saya x kisah pun..sbb mmg jenis sy kut..dah biasa independent sy jenis x suka menyusahkan sesape..sy lg suka menjalani kehidupan sy sendiri..xnakla balik kampung keje kat kampung duduk ng parents..saya lebih selesa sendiri..

next..istanbul aku datang..pun best jugak..cerita die lain dari yang lain..lisa surihani antara my fav..cuma lakonan tomok x brape menjadi..kaku sket..wah2 byk btul layan cerita..hik3..dah2..meh layan gamba2 arissa sofea..kakak dhiya qairina bagi chance kat adik enterframe kat blog mama ok!










arissa sofea ni ikut mama..mata..mulut..telinga..tapi tang kulit nak kata ikut kulit mama pun tak..ikut kulit papa jauh sekali..ikut kulit tokmi kut..xpelah dik..adik sihat walafiat dan sempurna kejadian..alhamdulillah ;) nanti besar cerahlah tue...

Tuesday, December 11, 2012

Alhamdulillah..dah selamat

sy dah selamat melahirkan puteri kedua pada 19.11.12 pada hari isnin jam 10.08 pagi secara normal dgn berat baby 3.14kg di Kuantan Specialist Hospital. Gynea sy kali ni adalah Dr. Suraya..ditempatkan di wad no 101

Memperkenalkan Arissa Sofea bt Ahmad Fadhli

welcome to the world sayang

checkup baby n mama 6th day

cukur hari ke 7




Thank you Allah..for the 26 years of life you give me two precious little princess ;)
mama doakan Arissa Sofea menjadi seorang anak yang baik..bahagia dan berjaya dunia akhirat

nanti sy upload lg gamba Arissa Sofea dan  pengalaman bersalin next entry..

Saturday, November 17, 2012

dah 39 weeks tp baby xmo kuar lagi

sementara tgu hari sempat rasa durian crepe..sy dapat durian crepe yg sedap tp xdela sy addicted sgt...

hari ni qairina x sihat sesema n baru nk start batuk..badan mula nk panas..siannye anak mama..cepat sembuh ye..tgh tgu hari ni anak x sihat rs mcm x berapa best je..

baby dah engaged...tgu masa je la..dah ade rasa mcm sengal2 pinggang n sakit2 baby turun ke bawah tu..