Friday, October 7, 2011

its weekend begin..

Hi my dear blog..how r u?long time not see..
me? not feeling good..harap x jangkit kat qaina..(she's 4 months plus now)
i'm feeling hot..why?biaselah pms..huhuhu..

td aku adela post benda kontoversi kat fb..xde niat pn nk ckp camtu tp aku rase geram..
sbb ternampak status dorang mamat ni tulis lebih kurang camni...
Kalau kahwin duit habis puluh2 ribu sb wang hantaran bengong (tiada dlm Islam) & majlis kawen, then kena tanggung isteri lg,...kalau tak minat,isteri takleh jual nak balik modal balik...hahhahahha...
Kalau beli rumah, duit habes buat deposit, then kena bayar bulan2...tp harga rumah KL meningkat,kalau tak minat boleh jual lebih mahal...
Cuba fikir-fikirkan...
ce korang bace..bodoh kn mamat ni..(sori la kalo mamat ni terbaca blog ni..kalo ko x kawin sampai tua baru padan muka kaw..sbb kaw takut nk tanggung isteri)

aku x nafikan..memamgla :

1. Sebaik-baik wanita adalah yang elok rupanya dan yang paling rendah kadar maharnya.
2. Seberkat-berkat wanita ialah paling sedikit maharnya.
3. “Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya"

status aku mendapat kritikan..sbb maybe point aku tulis tu x sampai maksudnye..ye la dah bengang baca status tu terus tulis camtu..so aku pn mlsla nk komen2 balik komen2 org yg komen tuh..

pada pendapat aku la:

memangla watpe buat majlis besar2 membazir..sederhana sudah..tapi kos sederhana skarang n sederhana dulu lain.kan?.dulu beli nasi lemak kat skolah rendah 50 sen..skarng beli 3 x 50 sen..
kalo nk ikutkan hantaran laki bg tu cukup untuk sapot lembu, n kos bahan2 basah..(hantaran below 10k) hantaran ni cuma adat..at least ringankan beban pihak keluarga perempuan..

cuma skarang ni org akad hantaran tu sbg mas kawin (biase belah pantai timur)
mas kawin sebenar beberapa puluh ringgit je...

siyesly..duit hantaran aku dulu hangus camtu je utk byr tu ni..tu pn lembu 2 ekor n bahan2 basah parent aku sapot..duit tu aku gune wat beli goodies tuk tetamu, hadiah tuk org2 tolong tshirt n tudung, byr potographer..beli hantaran nak letak dlm dulang hantaran tuh..sbb aku xde duit..keje baru stahun dgn gaji yg ciput duk plak kat kl..nak kawin lak..sedihnye..duit hangus camtu je..(org lain siap wat set gelang n rantai bagai)

aku ni anak sulong..xde org2 sponser...bukan dari golongan berada..xnak susahkan mak ayah..so semua aku usaha sendiri..(nanti aku nk sponser yang mana mampu time adik2 aku kawin nt..kalo dpt kali kaya laki die la je la sponser sume..hihik...doa2la kakak kaw ni cepat naik gaji)

ntahla..pendapat masing2..ala ape salahnye kn laki bagi hantaran kat isteri..tuk bini die jugak..
bknnya org lain..kan?kan?kan?



No comments:

Post a Comment