Friday, December 21, 2012

susahnye nk brenti puting

si qairina skang tgh memberontak sbb kene berenti puting..baru je lepas memberontak papa tinggal..kesian tgk die especially masa nk tdo..menjerit sekuat hati..tok ayah dah ketak bakawali kat puting..pahit tue..kesiannye tgk budak yg x keruan xde puting tapi mama kene keraskan hati..gigi dah jongang..xnakla nanti gigi kekal pon jongang..so buat keputusan nak berenti terus..

lagi pun nanti takut si adik ikut kakak die hisap puting..pening kpala mama nanti kalo puting hilang..x larat la nk ade spare dah dua beradik skang ni..bila dah berenti senang pengurusan..kene sbr sgt2 dgn kerenah qairina skarang..

anak kecik dah dapat adik memang kene byk bersabar.memang penat lebih sket.ni pun duk kat kampung ramai yang bleh tgk kan..nanti dah balik kl harap2 mama kuatkan hati jaga dua beradik ni sorang2...

Sunday, December 16, 2012

Pengalaman Bersalin

pheww...bersalin mesti sakit kan..tapi kesakitan tu lah setiap wanita kene lalui dan tempuhi..tp sbenarnye ade juga org yg jenis x sakit nak bersalin..sakit 5 minit je trus kuar..anak pn berderet deret ler...rezeki die la Allah bg x rasa sakit bersalin..

pengalaman bersalin anak first..

tanda nak bersalin dhiya qairina ni lain kot dari org lain sbb aku mengalami tanda ketuban kembar..nak tau cane ketuban kembar tu...baca kisah nie hokeh...ketuban kembar ni tanda nak bersalin ketuban air dan darah..dua2 ada..org ckp ketuban darah memang sakit sgt..bygkanla ketuban air dan darah dua2 ada lagi la sakit...ingat lagi..bila start 37 mgu je rasa sakit2 pinggang..tapi tu biasalah baby nk engaged..aku bersalin 39 minggu..pada hari isnin 23.05.11 pukul 4 pagi tgh tdo tetiba sakit pinggang mcm nk patah tulang mcm ada org tumbuh tulang pinggang..terkejut then bangun gi toilet buang air kecik..then masuk tdo balik..kul 5 pagi tetiba mcm ada bunyi pop..owh..air ketuban pecah..(dlm hati owh beranak ketubah air la ni kut) air ketuban meleleh warna jernih..byk jugak...pagi tu mandi2..sarapan bersiap sedia pegi ke hospital..memang x rasa sakit lansung cuma sengal pinggang jer..sampai hospital kul 8.30 pagi tu air ketuban dah brenti x kuar lansung..tapi tanda lain plak kuar...tanda lendir darah sket..dah siap register sume..misi check jalan baru 1 cm..check ctg n contraction..ada dah contraction tp aku mmg x rasa lansung la..doktor tanya ada kuar air ketuban?aku ckp je la ada..sbb ada air ketuban kuar die nk induce...tp aku ckp doktor sy nk tunggu dulu lah..xnak induce lg..nk bagi masa sket..so lepas check jalan tu mmg x kuar dah air ketuban lansung..so tanye bilik single ward sume penuh..owh no! so sape2 yg nak bersalin private better gi hospital cepat..bukan ape..takut bilik penuh ler..tgu la sampai kul 11 pagi..aku ckp kat doktor nk balik dulu la bila dah ada bilik mintak nurse inform then aku datang balik..so balik la rumah sbb x rasa sakit..hati tertanye2 bila nak sakit ni..then kul 4 ptg baru la rasa contraction sket2..call lah hospital..dah ada bilik yg direserved utk aku..so lepas asar bersiap2 ke hospital smula..sampai je doktor dtg visit..bgtau die xde kuar pun ape2 air..berhenti trus..doktor pn mcm pelik..since xde kuar air ketuban dah..ctg sume ok..aku request nak tunggu natural jer xnk induce..doktor pn ckp ok..kita tunggu je..

start magrib contraction dah rasa..tp bleh jalan2 lg.masa ni dah kuar darah..memang yang keluar darah je..xde lansung air ketuban..setaip kali contraction tiap tu la kuar darah..umi pn pelik..umi ckp ketuban darah la ni..dalam kul 9 malam baru start rasa sakit...sakitla jugak..menahan kesakitan la smapai kul 12.30 malam misi dtg check dah 4cm...die suruh masuk labour room..aku ckp xnak lg..
kul 1.00 pagi barula aku masuk labour room..start 5 cm kat labour room tu mmg sakit sgt2..ambik gas untuk bg khayal supaya dpt simpan tenaga..ya Allah masa tu aku fikir mungkin lepas ni aku dah xde kut..mintak maaf kat umi..mintak maaf kat suami..kenapa sakit sgt ni..aku dah menangis dah..kul 2 pagi check 7 cm..mase ni dah rasa x tahan sakit..dah rasa nak teran tapi x bleh teran..misi x bagi..tapi yg sbenarnye aku dah teran sket untuk hilangkan rasa sakit tu...tp jalan plak mcm lmbat sgt nk bukak..duk  main 7cm je..tahap sakit tu smpai aku cakap...sy nk czer..sy nk czer..umi suruh aku bersabar..masa ni mmg dah ckp mengarut..ckp bukan2 sbb sakit sgt2..xtau la mcmana nk ckp perit dan sakitnye...masa duk sakit2 7cm ni lah ketuban pecah..misi bagitau..ketuban dah pecah sendiri...umila yg sabarkan aku n bg kata2 semangat kat labour room tu..thanks umi..hubby aku pn teman bacakan surah maryam dan yassin untuk aku..thanks papa..duk tahan sakit 7cm tu dari kul 2 pagi sampai kul 4.30 pagi tetiba je jalan yg 7cm tu trus bukak 10cm..dah sedia untuk push..start je nk push dah x rasa sakit..masa push tu dah x sakit..pushla dlm 8x mcm tu..akhirnya selamat bersalin 4.44 pagi hari Selasa 24.05.11..masa jahit tu dah x rasa  sakit pun.. tu lah kesah bersalin tanda ketuban darah dan air or org pgl ketuban kembar air dan darah..sakitnye hanya tuhan yang tahu..

pengalaman bersalin anak kedua..

start 37 weeks dah rasa sakit pinggang..dah dpt agak bersalin 39 mgu jugak sbb doktor bgtau biasenye sama je..tp aku amik unpaid leave 2 mgu awl..sbb dah x larat sgt2..sbb sakit tegang sgt kat bawah peranakan...mungkin sbb peranakan jatuh masa bersalin first tu tak naikkan peranakan btul2..kali ni aku bersalin 39 minggu ++ tanda bersalin arissa sofea ni ketuban air..okeh..ceritanya bermula..aku tdo kat ruang tamu jer dgn dhiya qairina yang tengah demam kuat..duk monitor suhu qairina..mmg tdo2 ayam je la..duk jelung kepala dgn kain basah..selimutkan qairina..kul 2 pg hari isnin 19.11.12 tu dah rasa mcm baby menekan sgt2..so dlm hati dah dpt agak eh aku ni dah nk bersalin ni..mmg x tdo sgt duk gi toilet..tgk qairina..kul 4 pg mcm tu rasa mcm ada berair tapi xdela sampai meleleh..xdela bunyi pop..eh..air ketuban ke..hmm..dlm hati btulla tu..aku pn bgn gi kemas and packing utk ke hospital..qairina dgn papa tgh sedap tdo..

bila umi bgn aku pn bgtau umi dah turun air..umi suruh aku tdo skejap rest..tapi aku x dpt leh dah nak tdo..bila dah subuh..mandi..lepas solat sume tetibe air ketuban kuar byk sgt..dan sentiasa kluar mencurah curah..memang xde tanda darah kuar..dlm 8 lebih lepas sarapan bertolak pergi hospital..pergi berdua je dgn husband..umi jaga qairina yg tgh kuat demam..Sampai je kat hospital dalam kul .45 aku ckp kat misi dah sakit 4-3 minit skali tapi x kuat so misi trus check jalan..dah 5cm! x sempat masuk wad terus masuk labour room..baju2 baby pun misi yg amik dlm bag..skejap lepas tu doktor dtg heck lg jln..die kata no membran dah..doc prepare2 then kuarkn jarum..eh knape kene cucuk kat tgn ni..nk masuk air ape ni..lepas tu baru terpk...oh no..kene drip..then doktor pn kuar die sebut 40 minit! so aku pn borak la dgn misi tu..aku tanye die ni air drip kan..dulu sy x pernah masuk air..then misi tu jwb..kita drip bg cepat sket sbb u dah leaking..dos tu sket je..hormon untuk stabilkan contraction..bagi rasa sakit kuat sket dan cepat bersalin sbb contraction u x kuat sgt..ok fine..misi tu ckp kalo sakit bgtau ye nt die bg gas..aku bleh tahan lg mase tu..contraction mula rasa stabil..tapi xla seperit contraction beranak sulong dulu..lepas 15 minit aku  mintak gas..gas plak habis..then lepas maintenance repair baru la dpt sedut gas tu..misi dah tanye ada rasa nk teran x..aku ckp xde..sakit..misi tu ckp sbr ye skejap je ni..lembut je die ckp kan positifkan aku..dlm labour room husben je teman aku kali ni..tetibe dah rasa mcm nk teran..doktor dtg..then kul 10.08 pagi dah selamat bersalin 2x push je..dah selamat kuar baby sume..doktor pn jahit pulak..jahit pun x rasa sakit pape..alhamdulillah semua selesai dan selamat...

hmm so..aku dah rs pengalaman bersalin dgn tanda ketuban yg berbeza..memang btul ketuban air x sakit sgt..bleh la aku nak ckp sakit die 1/10 jer kalo compare yg dulu..bersalin anak kedua ni x sesakit yang pertama..lagi pun jarak dekat..mungkin jugak aku ada amalkan minum air rendaman akar kacip fatimah sebulan sblm bersalin..tu lah kesahnye..


Wednesday, December 12, 2012

Layan...Meroyan..Berpantang

meroyan?mintak jauhla tgh2 pantang ni..ni bukan meroyan ape..meroyan dgn cerita adam hawa skang ni..so sweet watak adam mukhriz tu..haih..hmmm...mula2 dulu x layan sbb kul 10 tu dah mengantuk..dah selamat tdo dgn dhiya qairina..yg bleh terlayan tu bila tgk siaran ulangan hari ahad tu mase papa dah start cuti...actually x minat sgt pn dgn nadiya nisaa tu..layan aaron aziz jer tu yg sangkut...hik3..bila dah balik cuti nk bersalin kat kuantan xde chanel 134 pn..so kene download ler..

tgh2 berpantang sempat gak melayan walaupun bz..bz dgn arissa sofea yg meragam..xnk duk bawah lansung..dah nyenyak tertdo pon letak bawah die akan jaga jugak lepas 2 minit..buai lah jawabnye...tu pun still terjaga bila letak dlm buai..menyusu pun kuat sgt..then nk melekat je..ni duk menulis pun tgn hayun buai..kuat nangis..harap2 lepas pantang ni perangai arissa sofea bertukar jadi baik ye..sama la mcm kakaknye dulu..cuma adik die  lagi kuat nangis..manje..

org lain berpantang anak tdo jer..so si ibu sempat nk buat mcm2.. bertungku..bertanggas..lulur..mandi dgn senang hati..tp mama x menyempat ada jer gangguan..duhai anak..huhu.. memang x sempat nk berpantang dgn sempurna..ye la keje2 basic yg lain lagi..basuh..jemur..lipat baju terkejar2..mmg sy kene buat sendiri..xde org jaga sy berpantang..umi di kedai..tu pun umi dah tlg juga saya mandikan sofea..jaga qairina..tugas jaga qairina diberi sepenuhnye kpd papa..nmpaknye x pantang btul2 la jugak mama kali ni..tungku ntah ke mana..stokin pn ntah kemana..bengkung ntah kemana..haha..mcm mana mama nk kurus mcm sedia kala.owh i want 27in size back!!

owh yea..sempat gak melayan twilight breaking dawn part 2..best2..happy ending bella n edward..
owh edward cullen..suruh gak papa beli cd sbb nk sgt tgk finale twilight..nk tgk lagenda budak setan 2 x tercapai lg..tunggu balik kl la kot..x sbrnye nk habis pantang..nk balik kl dan mulakan kehidupan dgn rutin harian disana..dah kebosanan..huhu..ye lah walaupun nt terpaksa jaga dua org babies seorang diri bila papa dah keje nanti..saya x kisah pun..sbb mmg jenis sy kut..dah biasa independent sy jenis x suka menyusahkan sesape..sy lg suka menjalani kehidupan sy sendiri..xnakla balik kampung keje kat kampung duduk ng parents..saya lebih selesa sendiri..

next..istanbul aku datang..pun best jugak..cerita die lain dari yang lain..lisa surihani antara my fav..cuma lakonan tomok x brape menjadi..kaku sket..wah2 byk btul layan cerita..hik3..dah2..meh layan gamba2 arissa sofea..kakak dhiya qairina bagi chance kat adik enterframe kat blog mama ok!










arissa sofea ni ikut mama..mata..mulut..telinga..tapi tang kulit nak kata ikut kulit mama pun tak..ikut kulit papa jauh sekali..ikut kulit tokmi kut..xpelah dik..adik sihat walafiat dan sempurna kejadian..alhamdulillah ;) nanti besar cerahlah tue...

Tuesday, December 11, 2012

Alhamdulillah..dah selamat

sy dah selamat melahirkan puteri kedua pada 19.11.12 pada hari isnin jam 10.08 pagi secara normal dgn berat baby 3.14kg di Kuantan Specialist Hospital. Gynea sy kali ni adalah Dr. Suraya..ditempatkan di wad no 101

Memperkenalkan Arissa Sofea bt Ahmad Fadhli

welcome to the world sayang

checkup baby n mama 6th day

cukur hari ke 7




Thank you Allah..for the 26 years of life you give me two precious little princess ;)
mama doakan Arissa Sofea menjadi seorang anak yang baik..bahagia dan berjaya dunia akhirat

nanti sy upload lg gamba Arissa Sofea dan  pengalaman bersalin next entry..

Saturday, November 17, 2012

dah 39 weeks tp baby xmo kuar lagi

sementara tgu hari sempat rasa durian crepe..sy dapat durian crepe yg sedap tp xdela sy addicted sgt...

hari ni qairina x sihat sesema n baru nk start batuk..badan mula nk panas..siannye anak mama..cepat sembuh ye..tgh tgu hari ni anak x sihat rs mcm x berapa best je..

baby dah engaged...tgu masa je la..dah ade rasa mcm sengal2 pinggang n sakit2 baby turun ke bawah tu..


Tuesday, October 30, 2012

simple but sweet

eh..eh ape yg sweet sgt ni..senyum smpai ke telinga dah ni...heheh..nk citer pasal my birthday celebration..hubby wat surprise..ingtkan gi mkn2 biasa je kat pizza hut..siap die ckp lg "xde kek la..gi cari habis..eskla beli kek plak" sy x kesah pn sbenarnye.."xpela kita order satu slice jer tiramisu" pastu pizza pn sampai..tgh mkn2 tu tetibe dgr music memula slow he pastu diiringi oleh beberapa staff yg nyanyi lagu happy birthday..then sy ckp sape plak yg sambut birthday ni..kita pn sambut birthday gak..samela..

tapi..tak sangka lak derang datang ke arah meja kami..lampu digelapkan..derang jalan smbil nyanyi lagu happy birthday..bawak kek dah juga bunga..eh..derang dtg ke meja kitela..mcm x caye lagi..tp dah sampai kat meja senderi mestila tu untuk sy kan?hehe..so sweet..rupa rupanya dituju khas untuk sy..dhiya pn tgk jer smbil kehairanan apela sume ni kn..org pompuan memangla suka benda2 gini..;))))))) thanks to my hubby..

kek birthday

bunga hidup ni..first time dapat lepas kawin..sblm ni dapat bunga plastik...kikiiki

ni sy yg order sbb ingatkan btul2 xde kek..lilin2 ni x suruh buat pn..tp staff kat situ yg letak

muka budak kecik yg mmg x sabar tgu makanan

erm..sedapnye..nt birthday dhiya next year buat birthday party tau..


Monday, October 29, 2012

happy birthday to me

yesterday 28 october was my birthday..happy birthday to me..
syukur Allah masih bg peluang untuk terus bernafas dimuka bumi ini...

tq to all yg wish birthday to me :)

Thursday, October 25, 2012

hari dah semakin dekat...

dah nk nak masuk 36 weeks..tapi satu benda pn x packing lagi..kalo lah emergency mase tu kut terhegeh baru nk packing baby& mama backpack tuk ke hospital..

set berpantang pn belom beli..breast pump pun x beli lagi..

esok raya haji..ni first raya haji kami dapat raya bersama2..tp ntah..still xde mood..hari ni hari khamis ofis dan jalan dah lengang..sy still keje..cuti jumaat sabtu ahad je..mlm ni or pagi raya baru balik kut..qairina baru baik demam..mmg penat sgt sepanjang mgu bila anak demam sbb sy x leh tdo mlm..kene jaga suhu..hanya tido-tido ayam jer..balik raya ni balik untuk rehatkan badan..kalo my gynea kat kuantan specialist hospital bukak klinik sabtu ni ingat nk buat checkup 36 weeks truslah..

oh ye..sy sentap sgt..ntahlah..xtaula nk ckp..nk luah pn x bleh..ok lah it about..let me just say the word is 'rude'..jgnla buat benda2 or layan sy dgn 'rude'..ye mmg sy sensetif sbb sy ade hati dan perasaan..tambah2 dgn keadaan sy skang ni tlgla consider sket ..sy tahu i'm not good enough...

Monday, October 15, 2012

shes stil a baby

for me..qairina is still a baby..sayu hati bila tgk die tgh tdo kat sbelah.. innocentnye..she a baby!...
 dah pandai sgt skarang..sume org ckp dah faham..
teringat aksi2 comel die..
mama syg dhiya!

die baby lagi..
mama akan sentiasa ingt..tokmi slalu pesan..pesanan yg diberikan oleh tok chek kpd tokmi..
tokmi pesan kat mama..
tulang die halus dan kecil mcm tulang burung..
kene hati2 la pegang jgn kasar2 nt tersalah bahu ke ape ke..
jgn lambung2 anak..
usus perut nipis mcm kulit bawang
maksudnye kene jaga mkn xleh nk sumbat suka hati je
bukan reti nk bgtau sakit perut ke ape

kepala die macam kulit telur (ni mama tambah..hehe)
kepala baby ni lembut lg..tulang2 pn x bercantum sepenuhnye..
jaga betul2 jgn bg terantuk or jatuh kepala tu

baby sebesar ni tgh aktif..sume benda nk belajar..
sume benda nk explore..semua benda nk tiru buat..
jgn marah baby sebesar ni..tapi belailah sepenuh kasih sayang..
baby sebesar ni x tahu lagi erti keselamatan diri..
die hanya tahu nk bermain..nk perhatian kasih syg ibu bapa..
kita sebagai ibu bapa lah harus jaga keselamatan anak sebesar ni..
mereka x tahu apa2..
mmg akan slalu jatuh
selalu terantuk
tapi mereka xtahu ape2...
jadi tgklah anak anada sentiasa..

jgn nk sedap baring rilek badan je..
tapi anak selak ke diri dah!!

hmmmm ;(



not for sale!!

story story for dhiya...

boringnye..hari ni xde mood nk keje..rase mcm nk balik rumah tdo..dah lame blog xde gamba2..mehla letak sket gamba2 random dan story2 yg lepas..hihihi


nk gi klinik nk inject 14.09.2012
masa ni mama baru beli car seat..so rasmi dgn bwk dya ke klinik for 1 year old injection..mmg lewatkan atas sebab2 tertentu..

lepas balik dari injection papa tetibe ckp leh balik rumah..so trus plan nk gi short holiday..malam tu jugak book hotel n kemas..tgu dya tdo mama angkut barang dalam kete..dah 3 mgu x jumpe papa lepas raya..
kita pergi ke cameron dan lake town resort..



sejuk kat psr malam cameron sbb baru lepas hujan


bwk si kecik yg comel ni jln2 sket..dah lame sgt2 x jalan2 sbb kesihatan dhiya x mengizinkan sblm ni..dah sihat walafiat mama n papa bwk jln2..walaupun mama xdela berapa larat sgt time ni pregnant dah 30 weeks..kene false contraction kat cameron..tapi mama rilek je wat xtau..dya mmg excited sgt2 mmg nmpak kat muka tu happy..


Bukit Merah Lake town resort 17.09.2010 

 
ni mama selitkan jugak gmaba dya masa wedding ciksu farah..adik tokmi yang bongsu..masa hari raya ke 7 hari tu..



comel btul anak dara bergaya dgn gaun2 camni 25.08.2012


flower girl at wedding ciksu farah kat rantau panjang  25.08.2012

lepas raya..mama bwk dya balik kl setelah 2 bulan duk ng tokmi kat kuantan..tapi tgl kita berdua je sbb papa dah kene keje kat offshore..its ok..mama kan ada..kita still bleh gi jalan2 ;p


Hepi mama bwk gi klcc jalan2


tgk tu..excited terlebih tu..


mkn aiskrim ;)


jln2 petang kat kawasan rumah 02.09.2012
lots of luv,
mama


Thursday, October 11, 2012

suke..suke

mcm happy jer kn..sbbnye skang ni dah bleh bukak blog and tulis2 kat ofis..kalo dulu xbleh..dah upgrade window baru ni bleh la plak..nk tulis2 kat rumah mmg x dptla..balik dah penat..anak nk perhatian..kerja rumah lagi..dop dang la katekan..

wiken ni sy nk balik hometown..nk booking private hospital untuk bersalin nanti..plus dah rindu sgt nk jumpe family ;)

Wednesday, October 3, 2012

update

lamenye x bukak blog..just quick update..i'm 33 weeks now..duk baik2 ye syg kat dlm perut mama tu..be a good baby mcm kakak..kakak?janggal sbb mama pgl qairina 'adik' hehe..nt baby mama second lahir adik jadi kakak la...owh before terlupa..nk buat list to do sket

1. packing bag bersalin
2. kemas baju2 yg xnak pakai

sket je kan?tapi nk buatnye punyelah payah dgn budak kecik little monster ni kat rumah time wiken x leh buat ape duk melayan kerenah die jer..tapi backpack tu wajib buat dah..harap2 baby kuar middle november ye syg..tgu mama balik kuantan dulu..mama sorang2 je ng kakak kat kl ni..papa xde sbb keje..huk3..harap2 papa dpt balik tgk adik lahir ke dunia ni..tapi mama sentiasa ready kemungkinan papa xdpt balik..ya Allah aturkanlah yang terbaik dan permudahkanlah urusan ku..amin..


Wednesday, August 15, 2012

Khamis..Jumaat..counting days

I'm counting days not for raya..2 days more to see my little princess..
now she can walk confidently..yes!she addicted to walk and walk everywhere
poor mama cannot see my little's progress..
yesterday i called umie and speak with my little..tokmi siad she wanted hang on the phone
by her own..and walking around while talk with me..sambil sengih2 heard my voice tru the phone
i can heard my lil voice too..she said 'hehekhehek'
ooo..mama missed you a lot..its very tough being far away with u my lil..
i felt my life not complete at all..
can't wait to bring u back after raya..

Monday, August 13, 2012

Semput

Salam..nk buat keje pn xde mood..maklumlah lagi 5 hari nak raya..tahun ni sy nk beraya di kuantan..so pada kawan2 jemputlah dtg k erumah hari raya pertama..hari raya kedua sy balik KB..mengenangkan perjalanan jauh KL-KUANTAN-KB-KL ni ayoyoyo..penat sgt..bertambah penat dengan keadaan saya yg pregnant ni..saya dah request raya Kuantan dulu sbb x sanggup nk travel dalam keadaan berpuasa dan melayan karenah Qairina yang sgt aktif dlm kereta..sure saya mabuk muntah hijau..anak sy tu..die x tdo ye dalam kereta..bukan mcm budak lain naik je kete tdo..anak sy x tdo sebarangan..even bawak die jalan2 penat sekalipun x tdo atas pangkuan..dalam stroller pn die tdo amik rest je 15-20 minit..mase kecik2 dulu die x mmg x suka naik kereta..kalo perjalanan balik kampung 7 jam..die nangis melalak dalam keta 5 jam..tdo sejam..berjaga sejam..pheww~~saya pula mudah mabuk..huwaaaa...

eh2..topik kan pasal semput..pnah x kene semput?sy sbenarnye x taula rasa semput tu mcmana..tp second pregnancy ni sy selalu rasa susah nk bernafas, tak cukup nafas, kene tarik nafas panjang2..rasa mcm saluran pernafasan tu sempit sgt..especially waktu malam..mmg selalu sgt jadi..semput la ni kan?akibatnya sy x leh tdo mcm biasa..sy terpaksa tdo sambil duduk..atau tdo berbaring atas simen je..esk tu mesti x cukup tdo dan sakit2 badan la sbb tdo atas simen..sbb tu hari ni sy mengantuk sgt!

tahun ni beraya biasa2 je..tiap2 tahun pn beraya mcm biasa..xdela grand ke ape..ada sepasang baju baru..sunat pakai hari raya tu..pn dah cukup..tp kn sy mcm teringin nk beli handbag raya..tp mcm x sempat je nk beli..puasa tahun ni sgt2 penat..tiap2 malam pengsan..tp stakat ni puasa penuh..harap2 penuhlah sampai akhir..mujur mak saya jaga Qairina kat Kuantan..sy dapat berehat sket..ni lg salah satu sebab sy request nk beraya kat Kuantan..ape lagi persiapan raya?baju raya & selipar raya qairina checked!biskut raya checked!duit raya?belommmm....

hmmm..kene start packing dah ni..byk nk kne packing untuk seminggu..smbung keje..adios..

Wednesday, July 25, 2012

Preggy and Laziness

i always ask myself..why i had such feeling during preggy...owh i'm so lazy..it was a natural feeling i guess :p

maybe pregnancy release these laziness hormon to us so that we can get good enough rest ;p its a good for ur body and baby!

sygnya allah kat ibu2 mengandung ni sampai bg rasa malas supaya ibu mengandung ni x buat byk kerja yg boleh membebankan badan :)



Monday, July 23, 2012

mengidam semperit

sblm puasa nmpak biskut ni ade jual kat leha kelfood mmg sedap tp mhl sgt satu balang rm25 nk mkn sorang tu bolehla kn.. search punya search jumpela org yg amik rempahan semperit home made ni :) so ape lg sy pn tempah la 2 balang harga pn murah :) menarik bunga die mmg terletak je ni gamba lepas bakar ye u all

Tuesday, July 17, 2012

Panjangkanlah Umurku

Ya Allah..aku minta panjangkan umurku bukan untuk diriku..
panjangkanlah umurku supaya aku dapat mendidik anak2 ku...
panjangkanlah umurku supaya anak2 ku dpt merasa kasih syg seorang ibu..
panjangkanlah umurku supaya aku dpt melihat anak2 ku membesar dihadapan mataku..

Ya Allah..panjangkanlah umurku untuk org2 yg kukasihi dan menyayangiku..
panjangkanlah umurku supaya aku dpt membalas jasa kedua ibubapaku..
panjangkanlah umurku supaya aku dapat meringankan bebanan ibubapaku..
panjangkanlah umurku untuk org2 yg memerlukanku..

Monday, July 16, 2012

mencari kesalahan nombor satu

waktu ni sy x tau nk bgtau mcmana perasaan sy..terkilan, kecik ati, sedih semua bercampur..
dah lame dah bersabar..dah nk termuntah pun ade..saat2 sy perlukan sokongan..dikala perasaan berdebar..dikala saat paling genting bg sy lebih genting dari nyawa sy sendiri..boleh anda timbulkan isu kecik hati "x tawar roti canai" masuk akal ke?

sy dah penat..sy dah letih..selama ni sy turutkan aje..dah sampai tahap sy dah jeluak..sy tahu anda x dpt menerima sy dgn ikhlas pn selama ni..

i'm so bored and sick of you.....

lebih sakit bila org yg plg dekat pn mcm mengiakan dan menyalahkan sy juga

Tuesday, July 10, 2012

i miss my lil princess

today is the second day i sleep without her..at fisrt i cry..mama miss u.. always think what are you doing now my princess..yesterday nite tokmi sms me told my dya called "mama" i know she is looking for me..i hope allah always be with you..safe you from any harm..any hurt..amin my lil qairina..now i always called her "baby" or "adik" i wanna her feel as baby or adik eventho shes noe nothing..hhihihihi..i wanna cherish her with full moon of love before she become ayong, kak long, sister or watever.. hmm..i took annnual leave bout 2 weeks to take care of her and make sure she recover before leave to tokmi n tokyah with maid at kuantan..tokmi sgt2 sygkn qairina..i can see from her way taking care of her grandchild..better than me!hehe.. erm..talk bout maid..yes i took maid now because of certain reasons..i will share later why i need maid..i hope the maid is ok..work as long as you wanna work, maid! i'll bring you here in KL after raya.. lil bit bored now..come to ofis just sit down and surfing internet..no work to do now..however.. i have to come for attandance..feel like to take AL..but i dont have AL anymore..even MC also is 0 now..so pity me.. since i have more time in office now..i do blogwalking..just silence reader..i read their blog when i found a blog which belong to friend or people i know directly or indirectly..somehow..i enjoy!.. i happy to noe your life journey, your joy, your happy life story..time flies so fast..from singgle..become married, had husband or wife, pregnant, baby, children..hihihi =D

Sunday, July 8, 2012

hujung minggu

lame sungguh x update blog..bykje cerita2 yg bleh ditulis..tp diri ni malas sgt...agak2nye awl tahun depan start rajin balik ;p..byk perkara yang berlaku sepanjang sy mendiamkan diri..tp biarlah tak perlu ditulis..sekarang dah boleh tarik nafas lega..alhamdulillah..syukur ya Allah..skarang ni sy berada di kuantan..lepas maghrib nanti balik KL..nmpaknye tiap2 wiken la balik kuantan jenguk anak di kampung..anak sy dijaga oleh umie sy maybe sehingga raya..lepas tu baru bawak balik kl semula..bolehla packing barang2 pindah rumah baru sementara anak di kampung...

sambung kemudian....


Monday, June 18, 2012

Thursday, May 24, 2012

Selamat Hari Lahir Pertama my princess

Selamat Hari Lahir anak sulong mama Dhiya Qairina binti Ahmad Fadhli..doa mama untuk anak mama smoga menjadi anak yang solehah berjaya di dunia dan di akhirat..smoga dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t smoga dimurahkan rezeki yang baik..smoga mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat..mama tidak mengharapkan balasan dari kamu...cuma mama ingin mendidik kamu menjadi seorang hamba Allah yang berjaya di dunia dan di akhirat..kerana itu adalah amanah Allah kepada mama..amin ;)

sekejapnye dah setahun..pejam celik pejam celik dah setahun..dah lame x update entry tp sbb hari ni adalah birthday dhiya...mama update jugak blog ni..mama beli ape yek hadiah untuk dhiya?jeng3..
hihihi..meh kite tgk..


*
*
*

tadaaa!

hehe...dah name pun anak dara..mamanye teringin mk belikan gelang kaki ni..so skang ni lengkaplah sket2 serba berdiri tu..hihikhik..papa pulak kata.."nape x beli dua2 belah.cantik sket."...."amboi..awk la plak beli sebelah lagi"..terus diam..xdek birthday party pun untuk fisrt year ni..xpelah..kalo buat pun bukan faham lagi..tgu la besar sket kite buat ye syg..baru best!hehe..nt kite gi celebrate makan kek wiken ni..mama dah beli hadiah so papa la banje pulak..

mari tgk gmba2 dhiya...



update progress dhiya yg terkini...
dhiya skang sgtlah lasak..proses learning x berenti slagi mata tu tebukak..diam bila tdo je..selain dari tu begerak x benti..ni bukan mamannye je yg cakap..pengasuh pun dah komplen mcm ni kat mama..x larat opah!suke sgt tgk baby tv..lg suke tgk dekat dpn tv btul2..asik nk bgn je..dah mula lepas2 tgn..tp jatuh...dah x bleh duk walker sbb panjat kuar..pernah jatuh sekali seb baik x benjol...dah pandai kuar buai sndiri..tepuk tgn bila hepi..bye2 bile org bye2 tp tgk org jugak die nk bye2..haish..

walaupun dah setahun..mama masih anggap kamu ni baby.."awk ni baby lg..baby besar" dulu mcm tulang burung..skang mcm tulang ayam..tp walaupun kuat makan badan menten 8kg jer..slim n tinggi mcm mama ;p

Thursday, April 19, 2012

mimpi pelik

dua hari yg lepas..knape aku mimpi mcm ni ye..dlm satu majlis..mimpi kerabat raja lelaki yg mempunyai seorang anak perempuan yg dibawa ke majlis itu..dan aku hanyalah insan biasa yg take care that little princess..hmmm kenapah??adakah aku akan mendapat anak perempuan kedua selepas ini?jeng3..suspen tul ng mimpi pelik ni..

kat mana dhiya qairina and my husben dlm mimpi ni???

kene ubah mimpi tu..kan best kalau kerabat raja lelaki tu adalah my husben..
dan little princess yg aku duk cara kat majlis tu adalah dhiya qairina..
aku??aku mestilah bukan rakyat biasa tapi permaisuri..hahahahaha

bye ;p

Tuesday, April 10, 2012

ujian allah

saat ini sy btul2 diuji alah..tapi sapelah sy untuk mempertikaikan ape yg telah tesurat di azali...kene terima dan redha ketentuan ilahi barulah hati tenang..walaupun bila memikirkannya air mata tumpah juga..ya allah aku terima ujian mu..aku insan terpilih untuk ujianmu..ya allah selamatkanlah dan permudahkanlah segala urusan itu..amin
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, March 29, 2012

eh biijiiiiiiii dgn perihal kehidupan

kemana saya?ada.ada.cuma kebelakangan ini sy,anak,suami tidak sihat..demam batuk dan sesema..sy plak sentiasa penat.hari2 keje kul 7 baru smpai rumah tu pun jika sy rushing balik..ish2 sentiasa biijiii hal duniawi.bila nk buat bekalan untuk akhirat?peringantan untuk diri sendiri..dah lama x update gambar princess sy yg kiut miut tu.jom tgk..zasss.

ni bergambar kat masjid putrajaya.pada awlnya nak pegi hot air ballon.tapi give up sebab ramai sgt and jalan jemmmm.nanti dhiya dah pandai jalan mama n papa nk pimpin tgn dhiya jalan2 kat sini..

kalo ade gamba dgn mama mesti ada gamba dgn papa jugak.sayang mama x bwk digicam mama.ambik dgn enset je..

ni excited sgt dgn tiles and marbles yg berkilat ni kn.maklumlah kat rumah ade tikar getah je.

sapela yg wat ngenat kat anak mama ni.disebabkan dhiya takut belon..belon tu diletakkan dlm perut dya..iskh2..

ni pun nk mkn jugak..semek ni...memang kene sentiasa dalam pengawasan.mata xleh lepas dari tgk dia..anak mama ni buas sket :p

tgk tiiibiiii..fav show...azan..

dah 10 bulan ni sume dah pandai..pandai bangun..dah pndai nk lepas tgn lak tu..pndai duduk.pandai merangkak..yg ni jarang sgt dpt tgk..pandai tepuk..pndai cabut pengikat rambut mama.pastu gelak..pndai main berebut puting..pastu gelak bila cabut puting dari mulut mama..hehehe..dah tumbuh gigi tau..dan paling best pandai pgl mamamamama..dgn lebih jelas!

mama doakan dhiya qairina sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik,dimurahkan rezki,berjaya dunia akhirat,smoga jadi seorang yang solehah ye anak mama..dhiya qairina..anak mama..amanah dunia dan akhirat mama..ujian dan pinjaman untuk mama..mama akan sentiasa kuat untuk anak mama..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, March 22, 2012

just my 20cent thought

hi..sy doakan semua org yg baca blog saya ni sntiasa dimurahkan rezeki dan diberi.kesihatan yang baik..agak2 entry psl ape la sy nk cerita ni..topik berkenaan mertua vs menantu vs anak mertua..upsss..sensetifkan?topik ni skadar renungan kita bersama.kebanyakan org mengalami masalah ini bahkan dikalangan kawan kawan sy sendiri..anak mertua tu suami ke isteri?kalau anak mertua tu isteri xde masalah sgt..yg bermasalah sikit kalo anak mertua tu suami..paham x maksud sy, dgn erti kata lain menantu vs mertua vs suami.haaa..kan senang direct to the point..

yang pertamanya..bagi syla kn mula2 skali bagaimana penerimaan mertua terhadap menantunya..sekiranya mertua anda spoting moting dan menganggap anda seperti anaknya sendiri..anda sgt2 bertuah dunia dan akhirat..sbb ape?sbb mak.mertua kan hukumnye sama mcm mak sendiri..tapi kalao mak mertua jenis yg susah nak menerima menantu..memang anda kene hadapi cabaran yg besarlah dlm hidup anda..knape susah nk tetima tu?sbb pemikiran seorang ibu ye kawan2..bila anaknya berkahwin ibu ni akan rasa kehilangan kasih syg anaknya..kasih syg anaknya beralih arah terhadap isteri..begitulah lebih kurang..si ibu mertua akan sedaya upaya mangambil perhatian anak lelakinya..itulah inilah macam2 lagi..sabar ye si isteri..nak2 si suami tu anak lelaki sulung,anak tunggal,atau anak bongsu..di sini suamilah memainkan peranan yg sgt penting sbenarnye..si suami x boleh sebelahkan isteri je..berdosa tau..nanti derhaka pada mak..mesti kita xnak suami kita masuk neraka..kita pun xnak anak2 kita pula buat macam ni kat kita suatu hati nanti..tapi wahai si suami..anda pun tidak boleh menyebelahi ibu anda sahaja dan membelakangkan isteri anda dalam semua hal..anda perlu ingat isteri anda pun ibu kepada anak2 anda..so wahai suami2 sekiranya ibu anda tidak dpt menerima isteri anda atau pun terima tapi berebut kasih syg dan perhatian dari anda..si suami perlu bijak..jgn buat x tahu jgn biarkan isteri anda terkontang kanting sendirian..cubalah untuk memupuk suasana yg harmoni antara isteri dan ibu anda..tidak kesahlah cara apa sekalipun..tipu sunat pun xpe..mungkin tipu sunat tu dapat menyelamatkan keadaan dan menyenangkan hati kedua pihak bila didengar..

yang keduanya..menantu baik atau menantu hantu?kalu menantu jenis hantu atau parasit..anda paham2 jela..tp kalo menantu jenis baik dan biasa2 sy rasa semua menantu tiada masalah untuk menerima mertua..dan dibalas dgn penerimaan yg baik dari mertua.happy ending..senang kan?tp kalo menantu baik tp penerimaan mertua yg x baik..tu yg jd masalah..puas ambik hati.puas jaga hati.tiap2 bulan balik rumah mertua.bekorban masa jiwa raga..bagi hadiah.tapi si nama menantu tidak pernah meniti dibibir mertuanya..hanya nama anaknya sahaja disebut sebut..jadi ape salahnya si suami slow talk dgn ibunya ke..contohnye bila bg hadiah si suami mention hadiah tu darinya dan juga isteri si nina..nina yg beli nina yg pilih untuk ibu..gunakanlah psycology skit..kalo si suami wat dek jek memangla lame2 si isteri ni dah malas nak amik port malas nk amik tahu..biarkan abu dgn labu labunye.lantak! lame2 ni yg jd hantu bukan lg jadi menantu..ni la kebanyakan kes yang terjadi..

yang ketiga..peranan kita sebagai ibubapa apabila anak2 kita telah berkahwin..sebagai ibubapa kita tidak perlu untuk mencampuri urusan peribadi anak2..biarkan anak2 berdikari.biarkan anak2 mengusruskan hal rumah tangga mereka sendiri.perhatikan dari jauh..ok kah rumahtangga anak kita.jika ada perkara yang salah tegur dan beri nasihat..itulah cara yg sebaiknya..berdoa kebahagiaan dan kesejahteraan anak2 rezeki dan kesihatan yg baik untuk anak2..dgn erti kata lain jaga privacy anak2 yang dah kawin.mesti anak2 dan menantu akan lebih syg respect hormat bahkan menjadikan ibubapa mereka sbg idola..so jika ada masalah pasti mereka akan selesa rujuk ibubapa mereka untuk dapatkan penyelesaian kerana kematangan ibubapa meyakinkan anak2 dan menantu..kalau mertua tu nak masuk campur urusan peribadi rumahtangga asyik menelefon bertanya makan ke belum?beli ke masak?duk mana tu?rumah ke kluar?ajar buat tu ajar buat ni..tang masak ke beli tu mcmlah nak chek menantu rajin ke malas masak..ape salahnya suami ckp dah makan si nina masak tadi..walaupun masa tu tgh malantak johny's ke tony romas ke makan best skali skala..penipuan sunat suami tu melenyapkan ranggapan negatif si ibu terhadap menantunya dan juga si isteri tadi rasa wah aku dibackup oleh husband akulah.so lovely u're..malunye i..lepas ni i nak masak slalu lah untuk you..trus si isteri mempunyai kesedaran dgn sendirinye..

anda bagaimana?sy harap apa yg disampaikan sedikit sebyk dpt memberikan motovasi kepada anda semua tidak lupa juga untuk diri sendiri.kepada menantu yg baik hati yang penting bersabarlah kerana sabar itu separuh dari iman..smoga kita semua dan org di sekeliling kita mandapat hidayah.amin.

dhiya..mama doakan dhiya mendapat jodoh yang baik dan sentiasa dikelilingi oleh org yang baik.dijauhkan dari sebarang kejahatan..mama dont wanna see you cry and dont wanna see u're been hurt..i wanna be ur best mama forever and best in-law ever soon!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, March 15, 2012

dah pindah rumah sewa

Salam uols..how are u my blog?lama x jenguk..dah lega sbb dah pindah rumah sewa lain..cuma keadaan rumah masih lagi tidak terurus..ada lagi barang yg masih belum unpack..tp xdela nk unpack semua sbb nanti kene jugak berpindah ke rumah baru kami sendiri plak..sgt2 letih okeyh pekerjaan berpindah ni..huhuhu...
duk rumah sewa baru ni tingkat satu jer..so xdela letih naik tangga..tp ada masalah lain pulak..masalah airrrr..
air dlm toilet je ok..air kat singki..mesin basuh slow sgt2..bila bukak airnye menistis je..sedih kn? mcm mana nk masak bagai kalo kondisi air macam ni?..nak basuh kain pun sedih..huhuhu..dah ckp kat tuan rumah..tapi xtaulah sejauh mana tindakan die..sabar la..gagahkan diri duk sini sbb nk hantar dhiya kat pengasuh and senang naik tren je..rugi la menyewa rumah yg mahal2 sedangkan tu bukan rumah sendiri...okey u oal..bye

Monday, February 27, 2012

Supplement

hi my blog and readers..wut are you doing?sihat x?..mentang2 la tajuk supplement..tanye sihat ke x..hehe..hehe actually sihat atau sakit kita bukan sbb supplement..tp sebab gaya hidup kita..pemakanan..dan persekitaran..agak2 supplement ni perlu ke x?sblm tu nk cerita..hehe..nak cerita sket..kalo dulu kn mase muda2 sebelum kawin i mmg x amik mane2 supplement sbb i rasa badan i ni cukup energetic..dulu lepas balik keje boleh lg gi shopping sampai malam kul 10 mlm baru balik..wiken kalo gi jalan seharian pun xde masalah..kalo gi shoping penat pun x rase sebab hepi kn dpt barang2..kalo org offer ape2 supplement i akan rejek awl2..sbb rase x perlu dan xnakla beli syg duit..hehehehe..

tapiii kn..skarang ni i dah rasa i memerlukan supplement..kenapeeeeee?sebab dah berumah tangga ke??huhu..sbb i rase bdn i dah x energetic..cepat penat..mudah pening..kdg2 tetiba je i rasa mcm x larat sgt..macam x boleh nk berdiri rasa nak rebah..huhu..kdg2 la bila ia datang..pastu duduk kat ofis tetiba rasa sakit kat tulang belakang yang paling hujung area punggung tu..kenapa yek???
kdg2 mls melayan semua ni..sbb dulu2 i ni sihat walafiat jer xdela terjadinye benda2 ni..
tapi tak dinafikanla sekarang kerja dah bertambah..kerja di ofis..balik rumah sambung kerja dirumah..masak untuk suami dan jugak buatkan bubur si kecik tu..basuh baju jemur baju..lipat baju..backpack si kecik tu..iron baju..tup tup dah kul 10.30 malam baru leh landing rilek2 tgk fb tgk laptop..wiken pun x belh rilek sgt apetah lagi nk tidur..ade je benda nk kene buat kalo kluar lagi la penat..skejap je dah pancit kepenatan..

sbb tu la skarang i dah start ambik supplement..sbb i rasa produksi badan dah x dpt menampung keperluan badan..ditambah pula gaya hidup yang x berapa nak sihat ni..hehe..makan minum ntah kemana..main belasah  je..bersenam pun x..udara kat kl ni plak x nyaman..tercemar..air mandi x bersih..seb baik air minum ade filter..hihi..nanti next entry i beritahu pasal supplement ni..i rase supplement ni sgt bagus..nak2 yg immune system badan lemah..yg penting ianya halal dimakan..dah mula selesa dan suka pada supplement ni..
next month nak start bagi pada si kecik tu..
tunggu i update next entry yer..bubyyeeee..

Thursday, February 23, 2012

ice skatting story

minggu lepas hari acik dtg kl sbb dia ada exhibition kat pwtc psl projek die..my adik ni no 3..produk mrsm jugak..hihihi..tahniah dpt gold medal..proud of you..klong doakan kakchik berjaya dunia akhirat
so wiken tu ambik die bwk jalan2 sunway pyramid.. i pun sbenarnye dah lame x kesini..last dtg sini masa zaman bujang..tu pun dgn kwn kalo x silap..back to story

makan makan

nape dya cium mama lame2 ni?

makchik yg nak sgt jumpa dhiya

skarang ni  dya dah xnak pandang camera bila ambil gambar

dah tua2 baru nk main ais skatting..owh u should try it!
ni la first time try main ais skatting..duk tepi je..pegang dinding x lepas..satu round pn x habis..suku je kut..hik3..susahnyeeee..i mmg x reti and surrender..kalo nk main ni baik duk sini seharian main puas2..jgn lupa bwk glove and stokin sendiri ye..mesti pakai baju lengan panjang and suar panjang yang tebal2..as protection sekiranya jatuh kulit xdela tergesel dgn ais..ade yang jatuh memang luka berdarah kulit..lagi la i takut..huhu..rasa nk gi prektis main ni smpai pandai..budak kecik pun pandai main :( camane mama nak ajar dya main ice skatting ni nnt..

kak chik ni walaupun first time dah pandai and terre..cayalah
habis babak ni..smbung babak lain pulak..jalan2 ambil angin time~

pemandangan x berapa nak cantik
me!

nampak x kulit i yg glowing gitu hasil penggunaan everlynn skincare
http://www.everlynnira.blogspot.com/
itu sajalah kisah saya pada kali ini..lots of love -ira-

Wednesday, February 22, 2012

lagi cuti cuti malaysia

11.02.2012 - Sabtu

saje terasa nk bersantai pada hujung minggu sesambil menghadiri wedding member of delima fren di negeri sembilan..so PD here i come!!!
enjoy dhiya first swimming training
at swimming pool thistle hotel 

dhiya dah x sabar nak gi mandi.mata .duk tgk kat kolam je
mase ni takut2 lagi
time ni plak die dah nak terjun dalam air..berani sgt la pulak
 kolam hotel ni kapasiti besar..so selesa lah dhiya x puas mandi..tapi x bagi mandi lama sgt..blaja2 je dulu ye syg..

jalan2 kat pantai hotel..best sbb ada privacy

ptgnya pula gi jalan2 kat teluk kemang..pantai yang memang ramai orang..makan2 di gerai2 kat sini
so picture of the day...


dhiya & mama kat teluk kemang
keesokannya pegi wedding ija..dah selamat..tgl lg sorang je...smoga yang lg sorang ni dipertemukan jodoh yang baik..enjoy zaman bujang dulu puas2..huhu..i miss zaman bujang i..

tgh tunggu pengantin siap

ija yang sgt gojes
delima dah jadi 10..happpyyyyy
thats all ;)