Thursday, March 29, 2012

eh biijiiiiiiii dgn perihal kehidupan

kemana saya?ada.ada.cuma kebelakangan ini sy,anak,suami tidak sihat..demam batuk dan sesema..sy plak sentiasa penat.hari2 keje kul 7 baru smpai rumah tu pun jika sy rushing balik..ish2 sentiasa biijiii hal duniawi.bila nk buat bekalan untuk akhirat?peringantan untuk diri sendiri..dah lama x update gambar princess sy yg kiut miut tu.jom tgk..zasss.

ni bergambar kat masjid putrajaya.pada awlnya nak pegi hot air ballon.tapi give up sebab ramai sgt and jalan jemmmm.nanti dhiya dah pandai jalan mama n papa nk pimpin tgn dhiya jalan2 kat sini..

kalo ade gamba dgn mama mesti ada gamba dgn papa jugak.sayang mama x bwk digicam mama.ambik dgn enset je..

ni excited sgt dgn tiles and marbles yg berkilat ni kn.maklumlah kat rumah ade tikar getah je.

sapela yg wat ngenat kat anak mama ni.disebabkan dhiya takut belon..belon tu diletakkan dlm perut dya..iskh2..

ni pun nk mkn jugak..semek ni...memang kene sentiasa dalam pengawasan.mata xleh lepas dari tgk dia..anak mama ni buas sket :p

tgk tiiibiiii..fav show...azan..

dah 10 bulan ni sume dah pandai..pandai bangun..dah pndai nk lepas tgn lak tu..pndai duduk.pandai merangkak..yg ni jarang sgt dpt tgk..pandai tepuk..pndai cabut pengikat rambut mama.pastu gelak..pndai main berebut puting..pastu gelak bila cabut puting dari mulut mama..hehehe..dah tumbuh gigi tau..dan paling best pandai pgl mamamamama..dgn lebih jelas!

mama doakan dhiya qairina sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik,dimurahkan rezki,berjaya dunia akhirat,smoga jadi seorang yang solehah ye anak mama..dhiya qairina..anak mama..amanah dunia dan akhirat mama..ujian dan pinjaman untuk mama..mama akan sentiasa kuat untuk anak mama..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, March 22, 2012

just my 20cent thought

hi..sy doakan semua org yg baca blog saya ni sntiasa dimurahkan rezeki dan diberi.kesihatan yang baik..agak2 entry psl ape la sy nk cerita ni..topik berkenaan mertua vs menantu vs anak mertua..upsss..sensetifkan?topik ni skadar renungan kita bersama.kebanyakan org mengalami masalah ini bahkan dikalangan kawan kawan sy sendiri..anak mertua tu suami ke isteri?kalau anak mertua tu isteri xde masalah sgt..yg bermasalah sikit kalo anak mertua tu suami..paham x maksud sy, dgn erti kata lain menantu vs mertua vs suami.haaa..kan senang direct to the point..

yang pertamanya..bagi syla kn mula2 skali bagaimana penerimaan mertua terhadap menantunya..sekiranya mertua anda spoting moting dan menganggap anda seperti anaknya sendiri..anda sgt2 bertuah dunia dan akhirat..sbb ape?sbb mak.mertua kan hukumnye sama mcm mak sendiri..tapi kalao mak mertua jenis yg susah nak menerima menantu..memang anda kene hadapi cabaran yg besarlah dlm hidup anda..knape susah nk tetima tu?sbb pemikiran seorang ibu ye kawan2..bila anaknya berkahwin ibu ni akan rasa kehilangan kasih syg anaknya..kasih syg anaknya beralih arah terhadap isteri..begitulah lebih kurang..si ibu mertua akan sedaya upaya mangambil perhatian anak lelakinya..itulah inilah macam2 lagi..sabar ye si isteri..nak2 si suami tu anak lelaki sulung,anak tunggal,atau anak bongsu..di sini suamilah memainkan peranan yg sgt penting sbenarnye..si suami x boleh sebelahkan isteri je..berdosa tau..nanti derhaka pada mak..mesti kita xnak suami kita masuk neraka..kita pun xnak anak2 kita pula buat macam ni kat kita suatu hati nanti..tapi wahai si suami..anda pun tidak boleh menyebelahi ibu anda sahaja dan membelakangkan isteri anda dalam semua hal..anda perlu ingat isteri anda pun ibu kepada anak2 anda..so wahai suami2 sekiranya ibu anda tidak dpt menerima isteri anda atau pun terima tapi berebut kasih syg dan perhatian dari anda..si suami perlu bijak..jgn buat x tahu jgn biarkan isteri anda terkontang kanting sendirian..cubalah untuk memupuk suasana yg harmoni antara isteri dan ibu anda..tidak kesahlah cara apa sekalipun..tipu sunat pun xpe..mungkin tipu sunat tu dapat menyelamatkan keadaan dan menyenangkan hati kedua pihak bila didengar..

yang keduanya..menantu baik atau menantu hantu?kalu menantu jenis hantu atau parasit..anda paham2 jela..tp kalo menantu jenis baik dan biasa2 sy rasa semua menantu tiada masalah untuk menerima mertua..dan dibalas dgn penerimaan yg baik dari mertua.happy ending..senang kan?tp kalo menantu baik tp penerimaan mertua yg x baik..tu yg jd masalah..puas ambik hati.puas jaga hati.tiap2 bulan balik rumah mertua.bekorban masa jiwa raga..bagi hadiah.tapi si nama menantu tidak pernah meniti dibibir mertuanya..hanya nama anaknya sahaja disebut sebut..jadi ape salahnya si suami slow talk dgn ibunya ke..contohnye bila bg hadiah si suami mention hadiah tu darinya dan juga isteri si nina..nina yg beli nina yg pilih untuk ibu..gunakanlah psycology skit..kalo si suami wat dek jek memangla lame2 si isteri ni dah malas nak amik port malas nk amik tahu..biarkan abu dgn labu labunye.lantak! lame2 ni yg jd hantu bukan lg jadi menantu..ni la kebanyakan kes yang terjadi..

yang ketiga..peranan kita sebagai ibubapa apabila anak2 kita telah berkahwin..sebagai ibubapa kita tidak perlu untuk mencampuri urusan peribadi anak2..biarkan anak2 berdikari.biarkan anak2 mengusruskan hal rumah tangga mereka sendiri.perhatikan dari jauh..ok kah rumahtangga anak kita.jika ada perkara yang salah tegur dan beri nasihat..itulah cara yg sebaiknya..berdoa kebahagiaan dan kesejahteraan anak2 rezeki dan kesihatan yg baik untuk anak2..dgn erti kata lain jaga privacy anak2 yang dah kawin.mesti anak2 dan menantu akan lebih syg respect hormat bahkan menjadikan ibubapa mereka sbg idola..so jika ada masalah pasti mereka akan selesa rujuk ibubapa mereka untuk dapatkan penyelesaian kerana kematangan ibubapa meyakinkan anak2 dan menantu..kalau mertua tu nak masuk campur urusan peribadi rumahtangga asyik menelefon bertanya makan ke belum?beli ke masak?duk mana tu?rumah ke kluar?ajar buat tu ajar buat ni..tang masak ke beli tu mcmlah nak chek menantu rajin ke malas masak..ape salahnya suami ckp dah makan si nina masak tadi..walaupun masa tu tgh malantak johny's ke tony romas ke makan best skali skala..penipuan sunat suami tu melenyapkan ranggapan negatif si ibu terhadap menantunya dan juga si isteri tadi rasa wah aku dibackup oleh husband akulah.so lovely u're..malunye i..lepas ni i nak masak slalu lah untuk you..trus si isteri mempunyai kesedaran dgn sendirinye..

anda bagaimana?sy harap apa yg disampaikan sedikit sebyk dpt memberikan motovasi kepada anda semua tidak lupa juga untuk diri sendiri.kepada menantu yg baik hati yang penting bersabarlah kerana sabar itu separuh dari iman..smoga kita semua dan org di sekeliling kita mandapat hidayah.amin.

dhiya..mama doakan dhiya mendapat jodoh yang baik dan sentiasa dikelilingi oleh org yang baik.dijauhkan dari sebarang kejahatan..mama dont wanna see you cry and dont wanna see u're been hurt..i wanna be ur best mama forever and best in-law ever soon!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, March 15, 2012

dah pindah rumah sewa

Salam uols..how are u my blog?lama x jenguk..dah lega sbb dah pindah rumah sewa lain..cuma keadaan rumah masih lagi tidak terurus..ada lagi barang yg masih belum unpack..tp xdela nk unpack semua sbb nanti kene jugak berpindah ke rumah baru kami sendiri plak..sgt2 letih okeyh pekerjaan berpindah ni..huhuhu...
duk rumah sewa baru ni tingkat satu jer..so xdela letih naik tangga..tp ada masalah lain pulak..masalah airrrr..
air dlm toilet je ok..air kat singki..mesin basuh slow sgt2..bila bukak airnye menistis je..sedih kn? mcm mana nk masak bagai kalo kondisi air macam ni?..nak basuh kain pun sedih..huhuhu..dah ckp kat tuan rumah..tapi xtaulah sejauh mana tindakan die..sabar la..gagahkan diri duk sini sbb nk hantar dhiya kat pengasuh and senang naik tren je..rugi la menyewa rumah yg mahal2 sedangkan tu bukan rumah sendiri...okey u oal..bye